HTML

ActivLab

Ismert és kevésbé ismert sportolók, versenyzők beszámolói, vélemények a termékekről. Ajánlók amatőröknek és profiknak - profiktól.

Friss topikok

Berkes Laci a glutaminról

2010.09.17. 22:19 | CT2010 | Szólj hozzá!

Címkék: berkes laci glutamin glutamine xtra

A Glutamin

A glutamin jelentősége a sportolók táplálék-kiegészítésében sokkal fontosabb helyet foglal el, mint ahogy sok atléta, versenyző, szabadidős sportoló vagy hobbisportoló ezt gondolná.

Mi is ez a titokzatos anyag, amiről méltánytalanul keveset tudunk? És vajon miért olyanelőnyös azoknak az embereknek, akik a sporttal bármilyen formában is, de kapcsolatba kerülnek? És vajon mennyire van szükségünk belőle?

Mindenek előtt szűkítsük le a kört kívülről befele és nézzük meg hol találkozunk ezzel az aminosavval a saját testünkben. Az emberi szervezet kb. 70%-a életkortól függően víz. A fennmaradó kb. 30%-ból 20% a fehérje. Fehérjéből áll össze a testünk minden egyes szövetének, sejtjének jelentős része. Ott van a kötőszövetekben, inakban, belső szerveinkben, a bőrben, hajban, körömben és az IZOMSZÖVETBEN. A fehérjéket aminosavak építik föl. Ezeknek kapcsolódási sorrendje genetikusan kódolva van az örökítő anyagban, ez határozza meg, hogy a mi szervezetünkben, hogy kapcsolódnak össze fehérjékké. Az izmainknak szintén kb. 70%-a víz és az izomszövet 60%-a GLUTAMIN, ezért is kapta azt a megtisztelő címet, hogy a glutamin az „aminosavak királya”. Az előzőekben elmondottakból mindenki számára tisztán kikristályosodhatott, hogy ez az az aminosav, amiből a sportolónak a legtöbbre van szüksége. Mielőtt azonban rátérünk a glutamin sporttevékenységekben betöltött szerepére egy kicsit terjesszük ki komplexebbé szerepét és hatását az emberi szervezet működésében.

Az egyik legkiemelkedőbb hatása, ami eddig talán nem lett kellőképpen kifejtve az immunrendszer működésében van. Miközben a sportoló edz, és használja az izomszövetét, sajnálatos módon a szervezetben fellép egy immungátlás. Az edzés során az izmokban a glutamin szintje az igénybevétel hatásainak kompenzálására csökken. Ez annak tudható be, hogy nagy mennyiségben szabadul fel az izmokban és ezek közvetlenül is felhasználják izomüzemanyagként, ha elfogy a glikogén, valamint a regenerációban is nagy szükség van rá.
Az immunrendszer sejttevékenysége során a glutamin lényeges energiaforrás a limphocithák számára. Ergo, ha nincs annyi glutamin az immunrendszerünk nem működik annyira jól, fogékonyabbá válunk a gyulladásokra és más megbetegedésekre.
A glutamin a szellemi képességek frissen tartására, a koncentráció javítására is hatással van. Ezt az agy méregtelenítésében betöltött szerepével éri el. Nagy mennyiségű ammóniát képes megkötni, és mivel az gátolná az agy működését közvetetten itt is érezhető a pozitív hatása.

Szervezetünk működését hormonok irányítják és a legtöbb élettani folyamatot enzimek katalizálják. Ez most sokaknak talán túl tudományosan hat, de leegyszerűsítve ez annyi jelent, hogy pl. egy nemi hormon képzésében is szükséges a glutamin, valamint pl. az emésztő enzimek elválasztásához, képződéséhez is elengedhetelen.

Végül de nem utolsó sorban beszélnünk kell arról is, hogy mekkora szerepe van a zsír és koleszterin anyagcseréjében, és ennek eredményeként az egészség megőrzésében.

Visszatérve az izmokra kifejtett hatására az intenzív edzések során segít megelőzni az izom lebomlását, hogy a szervezet gyorsan az aminosavakból nyerjen energiát és segíti a megdolgoztatott izomsejt regenerálódását, hogy a következő edzésre újra közel 100%-os legyen. Segítséget nyújt a sportolónak az izomtömege növelésében. Gátolja az izomláz kialakulását. Tehát mindezeket összegezve, aki izommunkát végez, bármilyen típusú is legyen az, ha ezt hatékonyan, optimálisan szeretné tenni, nem követheti el az a hibát, hogy az izomfehérjéinek 60%-át felépítő glutamint nem biztosítja a szervezete számára extra bevitellel.

Pluszba kiemelném azt az tulajdonságát is, hogy a kreatin (itt) egy másik kiemelkedően fontos anyag hasznosulását is segíti szervezetünkben.

Ezek után szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a legújabb, ízesített glutamin port: itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://activlab.blog.hu/api/trackback/id/tr632304326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása