HTML

ActivLab

Ismert és kevésbé ismert sportolók, versenyzők beszámolói, vélemények a termékekről. Ajánlók amatőröknek és profiknak - profiktól.

Friss topikok

ActivLab BCAA

2010.09.05. 19:10 | CT2010 | Szólj hozzá!

Címkék: tápkieg bcaa

A BCAA három esszenciális aminosavat tartalmaz: a leucint, a valint és az izoleucint. Együttesen ezek az aminosavak alkotják izmaink szövetállományának 35% aminosav tartalmát, részt vesznek a vércukorszint szabályozásában és energiaként képesek metabolizálódni az izomszövetben edzésterhelés alatt.

Az edzések hatására még kiegyensúlyozott diéta alatt is felhasználunk energiaként bizonyos aminosavakat. A glikogénraktárak kimerülésével a szervezet azon tápanyagokhoz nyúl melyekből glukózt képes szintetizálni, az elsődlegesen az alanin un. glukóz-alanin cikluson keresztül. A dolgozó izomból felszabaduló aminosavak mintegy fele alanin. A BCAA-k az alanin szintézis előanyagai, a glukóz lebontása során keletkező piroszőlősav egy nitrogén atom felvételével, alaninná transzamilálódik. A nitrogén atomot pedig az elágazó-láncú aminosavak adják. Ezután az alanin a májba kerülve ismét glukózzá alakul. Ezen aminosavak segítenek tehát fenntartani az energia-termelés folyamatát, lebontásuk útján keletkező szénláncuk nyomán. A kutatások azt mutatták, hogy míg a szervezet mindhárom elágazó-láncú aminosavat képes felhasználni, elsődlegesen mégis leucint használ. A leucin kétszer – háromszor nagyobb mennyiségben használódhat fel, mint a valin és az izoleucin.

Egy edzett egyén izomzata még akkor is használ fel bizonyos mennyiségű leucint, amikor pihen. A leucin segíti a vércukorszint szabályozását, a bőr, csont- és izomszövet reszintézisét. Az isoleucin hasonlóan segíti a vércukorszint szabályozását, részt vesz a hemoglobin szintézisben, támogatja a regenerálódást és a növekedési hormon kibocsátást. A leucin emellett fokozza a leptin termelést. A leptin egy a zsírsejtek által termelt hormon mely az elsődleges anyagcsere, étvágy és testsúly szabályozásában. A magas testzsír-arány növeli, az alacsony testzsír százalék csökkenti kibocsátását.

Ha diétázunk és testzsírt veszítünk, termelése csökken, ami az étvágy növekedésével és az anyagcsere-lassulásával jár. A BCAA-k specialitása, hogy nem bomlanak le jelentős mennyiségben a májban, a dolgozó izmokhoz kerülnek, melyek így képesek azokat metabolizálni. Kímélik az izom glikogén-készleteit, csökkentik az izom összeomlásának veszélyét, a fáradtságérzet kialakulását, növelik a zsírmentes izomtömeget.

Tápértéke: 1 tabletta Fehérje 1 g Zsír 0,0 g Szénhidrát 90,0 mg L-Leucine 423,0 mg L-Isoleucine 269,0 mg L-Valine 308,0 mg Alkalmazása: edzés előtt, ill edzés közben 4-6 tabletta.

A bejegyzés trackback címe:

https://activlab.blog.hu/api/trackback/id/tr32260256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása